Se alla

Valprogram 2018

Liberalerna Hudiksvall

Samlat valprogram i urval för kommun, region och riks

Liberalerna vill:

SKOLA

Frihet är att kunna välja skola

Alla elever och föräldrar som ska välja skola ska ha tillgång till fakta. Därför behöver vi skapa en webbplats där man kan se inriktning, lärartäthet, resultat, trivsel, mm för alla skolor i kommunen. Det skulle dels ge elever möjlighet att välja skola baserat på fakta och dels ge skolorna en möjlighet att profilera sig bättre. (Kommun)

Lärare ska vara lärare

Lärare har fått ett allt för brett arbetsområde. Idag måste en lärare vara rastvakt, administratör, kurator och pedagog – allt på en och samma gång. Att upprätta lärarnas status gör man inte genom att bara höja lönen, det gör man genom att lärare ska få fokusera på sin kompetens, dvs att undervisa. De andra sysslorna måste andra yrkesgrupper kunna göra. Vi vill därför införa lärarassistenter som tar över de arbetsuppgifter som inte handlar om undervisning. Vi måste vara rädda om de lärare som finns. (Kommun)

Studiero

För att alla elever ska nå kunskapsmålen behövs lugn och ro i klassrummet. Många elever och lärare anser att de ständigt blir störda på lektionerna och kan inte koncentrera sig på undervisningen. Bristen på studiero påverkar undervisningen mest för de elever som behöver en tydlig struktur och stort stöd. Alla skolor ska vara mobilfria under lektionerna. (Riks)

Likvärdig skola

En likvärdig skola är en förutsättning för att alla elever ska få samma möjligheter. Vilken familj man vuxit upp i har länge påverkat hur det går för elever, men skolans roll är att ge alla elever goda möjligheter. En mer aktiv lärarledd undervisning minskar betydelsen av vilket stöd eleven får hemifrån. Skolan ska uppmuntra, ha höga förväntningar och ställa höga krav på alla elever, särskilt på dem som inte möter det i hemmet. Vi har många olika åtgärder och förslag för att minska de skillnader som finns. (Riks)

TRYGGHET

Frihet är att inte vara rädd –
trygghetsvakter i väntan på fler poliser

Polisen är underbemannad och klarar inte av att vara på alla ställen där de skulle behövas vilket har fört med sig att känslan av otrygghet har ökat bland medborgare i kommunen. Därför behöver vi trygghetsvakter som kan finnas på särskilt utsatta ställen till dess att vi får fler poliser i tjänst. (Kommun)

Upplysning ger frihet –
bra belysning på offentliga platser

Bra utomhusbelysning ger trygghet och förebygger brott enlig BRÅ. Det gäller främst de områden där människor också vistas nattetid och på platser där det finns hög brottslighet. Därför ska belysningen på gång- och cykelvägar ses över och förbättras med syfte att öka tryggheten. (Kommun)

Alla ska kunna ta sig fram på gator och torg

Många invånare i Hudiksvalls kommun har upplevt att det idag knappt går att ta sig fram med rullstol i någon annan tätort i kommunen än Hudiksvall. Vi behöver se till att regler för reklamskyltar och trotoarpratare följs och att det är möjligt för personer med funktionsvariationer att ta sig fram i de offentliga miljöerna. (Kommun)

Fler poliser

Polistätheten minskar i Sverige. Kriminella gäng har blivit maktfaktorer i många utsatta bostadsområden, och på mindre orter har polisen mycket svårt att klara närvaron. Därför vill Liberalerna ha 5 000 fler poliser inom fem till sju år. Utbyggnaden ska stärka polisens närvaro i hela Sverige, både i utsatta stadsdelar i storstäderna och på landsbygden. (Riks)

ÄLDRE

Trygghetsboende när du behöver det

I Hudiksvall blir det, precis som i övriga landet, fler och fler äldre. Det beror på att livslängden ökar och många äldre har god hälsa. Därför behövs det mer boende som är anpassat till de äldres behov och en sådan typ av boende är trygghetsboende. Det är hyresrätter med tillgång till gemensamhetsutrymmen och någon form av husvärd som kan bidra till trygghet för de boende. Vi behöver fler trygghetsboenden i olika delar av kommunen under de kommande tio åren. (Kommun)

MILJÖ

En cykelstad för hälsa och miljö

Att cykelpendla är allt mer populärt men tyvärr är Hudiksvalls kommun inget föredöme när det gäller ett väl utbyggt nät av cykelbanor. Idag är det många som cyklar mellan Hudiksvall och våra närmaste tätorter, dvs på R84 från Näsviken och längs gamla E4 från Njutånger och Iggesund. Kommunen behöver ett väl utbyggt nätverk av cykel- och gångbanor för att öka trafiksäkerheten. (Kommun)

Dellenbanan –
en möjlighet för framtiden

Dellenbanan är en slumrande resurs i Hudiksvalls kommun. Den knyter ihop centralorten Hudiksvall med Delsbo och vidare till bl.a Ljusdal. Varje dag är det många hundra bilresor till och från jobbet och många tunga transporter längs R84. Att få bort merparten av dessa skulle vara en högvinst för närmiljön och slitaget på vägen skulle minska drastiskt vilket skulle ge mindre underhållskostnader. Ett återöppnande av Dellenbanan måste ske i en större nationellt helhetsplan men vi tycker det är viktigt att behålla möjligheten att kunna öppna Dellenbanan i framtiden. (Kommun)

NÄRINGSLIV

Fler företag ger fler jobb

Bra villkor för nya och växande företag är en förutsättning för fler jobb. Vi vill fortsätta att ta bort krångliga regler för företagande, införa ett riskkapitalavdrag för den som investerar i nya företag och ett särskilt avdrag för investeringar i forskning och utveckling. Vi vill också sänka bolagsskatten och arbetsgivaravgifterna så att tillväxtskapande företag kan investera i nya jobb och satsningar. Slopa preliminärskatten, låt välfärdsskapande företag slippa agera bank åt staten. (Riks)

VÅRD

Personalen vår viktigaste resurs

Region Gävleborgs viktigaste resurs är våra medarbetare och den kunskap och kompetens de har. Personalen bör ges betydligt större möjlighet att påverka sin arbetssituation. Ansvar och befogenheter ska decentraliseras och nya karriärvägar öppnas för att öka både jämställdheten och vårdyrkets attraktivitet. (Region)

Fler enkelrum för patienterna

Den som är inlagd på sjukhus är i en utsatt position oavsett hur bra vården är. Därför vill vi att det ska finnas fler enkelrum för patienter. Liberalerna vill därför att det ska vara standard med enkelrum vid om- och tillbyggnad av sjukhus. (Region)

Hudiksvalls sjukhus ska vara kvar

De sjukhus som idag finns i länet ska vara kvar. Akutsjukhusen i Gävle och Hudiksvall är strategiskt viktiga för sjukvården i länet. De ska vara kvar och utvecklas. (Region)

Inrätta äldrevårdscentraler

För att årsrika personer med många och komplicerade vårdbehov ska få en individuellt anpassad vård ska särskilda äldrevårdscentraler inrättas i länet. Felmedicinering och för många läkemedel är vanliga problem som drabbar äldre. Regelbundna läkemedelsgenomgångar måste därför genomföras. Rehabiliteringsinsatserna för årsrika måste förstärkas. (Region)

KULTUR

Regionen ska ta större ansvar för kulturen

Kultur gör människors liv rikare, skapar mänskliga möten, stärker demokratin och främjar integration. Ett rikt kulturliv är en förutsättning för ett växande och välmående samhälle. Regionen kan och bör ta ett större ansvar för kultur – som ett led i utveckling, livskvalitet och hälsa för alla som bor och verkar här. (Region)

INTEGRATION

Varje människa ska ha en ärlig chans

Alla människor som kommit till vårt land måste få chans att komma in i samhället. Men en stängd arbetsmarknad och stelbenta system gör det svårt. Barn växer upp omgivna av vuxna som saknar jobb och inte talar svenska. Flickor och pojkar lever i hederns järngrepp. Det vill vi ändra på. Då måste fler få jobb, lära sig svenska, klara skolan och hitta någonstans att bo. Vi vill stärka individen och motverka parallellsamhällen. (Riks)

Öppna arbetsmarknaden för fler

Det måste bli enklare att snabbt få jobb och egen försörjning – även för dem som inte pratar bra svenska eller saknar utbildning. Vi vill införa inträdesjobb för unga och nyanlända med lite lägre lön på första jobbet och enklare regler. De som har utbildning och yrkeserfarenhet ska snabbt få hjälp att komma i jobb. Deltagandet i svenska för invandrare (sfi) måste öka och ska kunna kombineras med jobb och praktik. (Riks)

Tydliga krav och förväntningar

Vi utgår från allas möjligheter och eget ansvar. Den som vill få samhällets ekonomiska stöd måste också lära sig svenska, utbilda sig och ta ett jobb. Fler kvinnor måste komma i jobb och lära sig svenska. (Riks)